A Mozaik Múzeumtúra és a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola interaktív élménypedagógiai napja a kápolnásnyéki Halász-kastélyban és Halász Gedeon Eseményközpontban.

2022. október 20.

100 éve hunyt el a magyarok által 2005-ben az ország legnépszerűbb könyvének megszavazott Egri csillagok írója Gárdonyi Géza. Az ő különleges, varázslatos világába nyerhet betekintést, aki részt vesz a Mozaik Múzeumtúra és a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola műhelynapján. A nap során ezen kívül a fiatalok játékosan ismerhetik meg a Halász-kastély történetét és épületét is „gyermeki perspektívából”, valamint játszhatnak, szórakozva tanulhatnak, és persze felfedezhetik a csodálatos kastélyparkot is, miközben különleges tudással gazdagodhatnak.

8.30-9.00 GYÜLEKEZŐ

A Halász Gedeon Eseményközpont közösségi terében frissítő várja az érkezőket

9.00 KÖSZÖNTŐ

Köszöntőt mond Rodics Eszter, a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola elnöke és Makranczi Zsolt, a Mozaik Múzeumtúra Program vezetője

9.05 AZ EZERARCÚ GÁRDONYI CÍMŰ UTAZÓ-KIÁLLÍTÁS MEGNYITÓJA

A kiállítást megnyitja Bakonyi István irodalomtörténész

9.20 GÁRDONYI GÉZA VARÁZSLATOS VILÁGA

Sz. Király Júlia irodalomtörténész, Gárdonyi-kutató interaktív előadása az íróról

10.15-12.15 MÚZEUMPEDAGÓGIAI FOGLALKOZÁSOK KÉT HELYSZÍNEN BÁNYAI BALÁZS TÖRTÉNÉSSZEL ÉS PÁPAI JUDIT ÉLMÉNYPEDAGÓGUSSAL

Bányai Balázs történész interaktív és rendhagyó tárlatvezetés keretében ismerteti meg veletek a kápolnásnyéki Halász-kastélyban és Fejér megye más kastélyaiban élő nemesi és főúri gyermekek életét. A program során megelevenednek a gyermekek és szüleik kapcsolata, a nevelésükben részt vevő személyzeti tagok faladatai, az ifjak nevelése, oktatása és életük jellemző terei, beleértve az otthont, a parkokat, és különböző szintű iskoláikat.

Tanító, újságíró, író, költő, drámaíró, zenész, világutazó, humorista, fotográfus, festő, illusztrátor, műfordító, lapszerkesztő, dalszöveg-író, hegedűművész, nemzetközi szintű sakk-játékos, tovább is van, mondjuk még? Hogy ki volt ez az ezerarcú varázsló? Erről tudhattok meg többet Pápai Judit magyar szakos pedagógustól, természetesen játékkal fűszerezve, nagyszerű nyereményekért.

9.05-12.15: GÁRDONYI ZSIBONGÓ A KISEBBEKNEK

  • Játéktár: játékos feladatok, színezők, vetélkedő a Gárdonyiról szóló Szentjánosbogárkák című foglalkoztató füzetből
  • Kaland a kastélyparkban
  • Falatozás: kakaó, kalács

12.30-13.00 A VOX MIRABILIS KAMARAKÓRUS KONCERTJE

 

Regisztrálni az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen keresztül lehetséges.