TIHANYI LEVENDULA SZÍNPAD

A Levendula Színpad Közhasznú Nonprofit Kft. megalakulásának oka és legfőbb célkitűzése az volt, hogy kultúrmissziós célból létrehozzon egy olyan üzemeltetési társaságot, központot és helyszínt, amely képes támogatni a kultúrát, a különböző művészeti ágakat. Az összművészet támogatása kiemelt jelentőséggel bír tevékenységében, ezért sokszínűen törekszik kielégíteni a nézők és látogatók igényeit, színházi előadások, zenés produkciók, kiállítások, könyvbemutatók és szabadtéri fesztivál ötleteink megvalósításával, a fiataltól az idősebb generációkig.

KÁPOLNÁSNYÉKI CSAJÁGHY LAURA SZABADTÉRI SZÍNPAD

A Csajághy Laura Színpad Nkft. 2019 decemberében újult meg, nevét Vörösmarty Mihály felesége és múzsája után kapta, lévén a szabadtéri színpad, amelyet működtet Vörösmarty Mihály egykori otthonának épülete mögött, Kápolnásnyéken található. Az Nkft. ügyvezetője Kelemen István Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett színművész, a székesfehérvári Vörösmarty Színház társulatának tagja. A szabadtéri színpadon színházi előadásokat, koncerteket, táncelőadásokat láthat és hallhat a nagyközönség a nyári időszakban, ezen kívül több partnerségi együttműködés, fesztiválok, a térség kulturális életét színesítő kezdeményezések kötődnek tevékenységéhez.

CSÁKVÁRI KÉPZÉSI KÖZPONT

Csákváron a Népfőiskola egy olyan képzési központot hozott létre és működtet, amelyet kulturális, közösségi tevékenységek számára használ és ad bérbe. A helyszín konferenciáknak, képzéseknek és workshoppoknak ad otthon, illetve szálláshelyként is üzemel. Ezek az események elsősorban a Népfőiskola rendezésében valósulnak meg, de a központ rendelkezésére áll külsős cégek számára is.

 
MŰVÉSZETI NÉPFŐISKOLA GYERMEKTÁBOR ÉS KERÉKPÁROS KÖZPONT

A Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) koordinálásával zajló „Országos Bringapark Program – 2021” keretében elnyert támogatással, kerékpáros pumpapálya épült az újjászülető gyerektábor területén, Velencén. A „pumptrack” a kerékpározásnak egy fiatal szakága, amelyben nem a tekerésé, hanem a kerékpáros pumpáló mozgásáé a főszerep. A velencei Meszleny-kastély közelében található, kiválóan megközelíthető, hangulatos, ligetes terület korábban gyermektáborként működött, erre azonban ma már csak a valaha itt álló épületek beton talapzatai emlékeztetnek. A kifosztott, amortizálódott tábor helyén ambiciózus vállalkozás keretében hozta létre a Művészeti Népfőiskola gyermektáborát és kerékpáros központját. A Velencei-tó térsége rendkívül népszerű a biciklisek körében, évről-évre egyre több sportkedvelő látogat el ide, és az itt élők is örömmel használják a folyamatosan fejlődő kerékpáros infrastruktúra nyújtotta lehetőségeket. 2020-ban több mint 130.000 biciklis fordult meg a tókörön, ezért is kiváló helyszín e térség a pumpapálya népszerűsítésére. A pályázat keretében 22 millió forint támogatást nyert el a Népfőiskola, és 26 millió forint önerővel járult hozzá a fejlesztés megvalósításához. A velencei bringapálya előnyei közé tartozik, hogy bármilyen biciklivel, bármilyen életkorban amatőrök és profik egyaránt ingyenesen használhatják.

MŰVÉSZETI NÉPFŐISKOLA KULTURÁLIS KÖZPONT SZÉKESFEHÉRVÁR

Új otthonra lelt a volt Vörösmarty Mihály Művelődési Ház épületében a Székesfehérvári Balett Színház. Népfőiskolánk tematikus, művészeti népfőiskola, így alapvető célkitűzéseink között szerepel a kortárs művészetek, köztük az előadóművészetek támogatása. A volt Vörösmarty Mihály Művelődési Ház 1934 óta adott helyet fontos közművelődési feladatot ellátó intézményeknek, szervezeteknek, és kínált sokszínű és tartalmas kulturális elfoglaltságot fiataloknak, időseknek egyaránt. Működése azonban ellehetetlenült, részben erősen leromlott állapota miatt, ezért egy idő óta üresen állt. Népfőiskolánk pályázott és támogatást nyert el arra a célra, hogy felújítsa, újra életet leheljen az épületbe, és olyan jelentős előadóművészeti társulat számára nyújtson állandó próbatermeket és irodákat, amely évek óta bizonyítja, hogy sikerrel és hűségesen szolgálja a térség kulturális fejlődését. A Székesfehérvári Balett Színház működésével az a fontos cél valósult meg, hogy más megyei jogú városokhoz hasonlóan Székesfehérvárnak is lett saját, önálló táncszínháza, kortárs balett társulata. A népfőiskola számára Egerházi Attila Harangozó Gyula-díjas táncművész, koreográfus személye garancia arra, hogy az elismerésre méltó szakmai munka méltó körülmények között folytatódik a kimondottan a balettszínház igényei szerint – nettó 210 millió forint támogatás és több mint 70 millió forint önerő biztosításával – felújított épületben.