Több rendezvénnyel is megemlékezik Pilinszky János költőről születése 100. évfordulója alkalmából a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola a Velencei-tónál.

A népfőiskola keddi közleménye szerint november 27-én, a költő születésnapján több emlékezetes eseménnyel készülnek, mivel Pilinszky János több szállal is kötődött Székesfehérvárhoz, így Fejér megyéhez is. A Pilinszky 100 emlékév keretében a Gárdonyban található Fejér Megyei Irodalmi Emlékfalra felkerül a költő domborműve a korábban ott elhelyezett 23 alkotás mellé.

Az emlékév keretében a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Koszorú Kiadója jóvoltából megjelenik Pilinszky János A nap születése című művének ünnepi kiadása Nyilasi Antónia illusztrációival. A kötetet szintén a születésnapon mutatják be, a helyszín a kápolnásnyéki Halász-kastély lesz.

A népfőiskola Pilinszky 100 alkotói pályázatot is hirdetett korábban, ennek keretében a Kárpát-medence középiskolás diákjai fotón, filmen, plakáton vagy a szerzőről készített portrén mutathatják be, hogy számukra mit üzen Pilinszky János munkássága.

Az emlékév programsorozata irodalmi tanácskozással zárul majd: a kápolnásnyéki Halász Gedeon Eseményközpontban április 11-én az előadók különböző szemszögből és szempontokból vizsgálják meg a Pilinszky-életművet és a XX. század második felének irodalmi irányzatait. Ekkor kerül sor az alkotói pályázat eredményhirdetésére és díjátadójára is.

Nyitókép: Pilinszky János. Fotó: MTI/Molnár Edit

forrás: kultura.hu