A Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola a Petőfi-emlékév keretében országos videópályázatot hirdetett Petőfi és Én címmel, Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulója alkalmából. A nagy számú beérkezett pályázat is igazolja, hogy a Nemzeti dal szerzőjének élete, munkássága ma is aktuális, évszázadok távlatából is értik üzenetét fiatalok és régebb óta fiatalom egyaránt. Büszkék vagyunk rá, hogy közel 100 videó érkezett a történelmi Magyarország minden szegletéből.

(Sajtóközlemény, 2023. április 14.
Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola)

A videófelhívásra készült pályázati anyagában a pályázó kifejezhette, elmesélhette, mit jelent számára Petőfi, mi az, ami a legkedvesebb momentuma, ha költőre gondol. Rodics Eszter a Művészeti Népfőiskola elnöke elmonda: várakozáson felüli aktivitást értünk el pályázatunkkal, s külön örömünkre szolgál, hogy kisgyermekkortól időskorig minden korosztály képviseltette magát. Friss, megható, megrendítő, szívet melengető alkotások egyaránt születtek, amelyek személyes gondolatokat, történeteket, Petőfi ihlette irodalmi, zenei, képművészeti alkotásokat vagy versmondást tartalmaztak. A pályázati kiírásnak megfelelően valamennyi videó kifejezte azt, hogy az alkotó mit talál különlegesnek és megmutatásra méltónak Petőfi Sándor munkásságából, a lánglelkű költővel való kapcsolatából. A több órányi anyagot kitevő beérkezett alkotás indokolta, hogy a költészet napján megjelent, a pályázati anyagokból összefűzött filmben csupán a zsűri által meghatározott válogatás szerepel.

Minden pályázó munkája megmutatásra érdemes, ezért a megjelent anyagon felül a Petőfi200 emlékév során az összes alkotás – az alkotó nevének és az alkotás címének megadásával – felkerül a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Facebook-oldalára. Az alkotások sokszínűségének, magas színvonalának figyelembevételével a zsűri úgy döntött, hogy nem sorsolással osztja ki a jutalmakat, hanem minden pályázó munkáját értékeli, és valamennyi alkotó jutalomban részesül.

11 pályázatot emelt ki a bírálóbizottság, amelyek különdíjban részesülnek az alábbiak szerint:

 

Az összefűzött film a következő linken tekinthető meg:

https://www.youtube.com/watch?v=nfOj4kJnlvo&t=1s

A nyereményeket postai úton juttatjuk el pályázóinknak.
Mindenkinek szívből gratulálunk!