„Átröpűlök hosszában hazámon” címmel rendhagyó, interaktív kiállításmegnyitót tartottunk a Petőfi200 emlékév alkalmából. 

A kiállítást megnyitotta: Rodics Eszter, a Halász-kastély igazgatója, a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola elnöke

A Petőfi Irodalmi Múzeum utazó tablókiállítása, mely a Petőfi200 buszban berendezett kiállítás koncepcióját adaptálja, Kápolnásnyékre érkezett. 

Az irodalmi fősodorban mindössze öt évet eltöltő, dinamizmusáról ismert költő, Petőfi Sándor karakterét és életművének kiemelkedő darabjait mutatja be a tárlat. Nem elsősorban az életrajz, sokkal inkább az alkotói attitűdöt meghatározó döntések, helyzetek mentén ismerhetik meg a látogatók az alkotót.  Tíz Petőfi-relikvia és tíz Petőfi-vers képezi a 14 tablót tartalmazó kiállítás gerincét. A tárgyak fotói, megjelenítésük az alkotó életét meghatározó „keresztutakat”, kapcsolatokat idézik meg – elindulva a költő első nyilvános arcképétől az 1847-es Petőfi összes költeményei című kötetig -, amelyekhez egyrészt irodalomtörténeti érdekességek, portrék, kéziratok, idézetek kapcsolódnak, másrészt felidéznek tíz jól ismert, kiemelkedő Petőfi-verset is. A tematikai csomópontok örökérvényű problémák felől közelíti meg Petőfi Sándor alkotói életútját, így kapcsolódva a látogató személyes élethelyzeteihez, problémáihoz is.

A kiállítás munkapapokon 8-16 óráig, 2023. március 1-ig tekinthető meg a kápolnásnyéki Halász-kastélynál (2475 Kápolnásnyék, Deák Ferenc utca 10.).

 Megjelent cikkek, felvételek:

feol.hu

fehervartv.hu