2023. február 21. 11 óra
„Átröpűlök hosszában hazámon” - tablókiállítás Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a Halász-kastélynál.

A Petőfi200 buszban berendezett kiállítás koncepcióját adaptáló tablókiállítás az irodalmi fősodorban mindössze öt évet eltöltő, dinamizmusáról ismert alkotó karakterét és életművének kiemelkedő darabjait mutatja be. Nem elsősorban az életrajz, sokkal inkább az alkotói attitűdöt meghatározó döntések, helyzetek mentén ismerhetik meg a látogatók Petőfi Sándort.

Tíz Petőfi-relikvia és tíz Petőfi-vers képezi a kiállítás gerincét. A tárgyak az alkotó életét meghatározó „keresztutakat”, kapcsolatokat idézik meg – elindulva a költő első nyilvános arcképétől az 1847-es Petőfi összes költeményei című kötetig -, amelyekhez egyrészt irodalomtörténeti érdekességek, portrék, kéziratok, idézetek kapcsolódnak, másrészt felidéznek tíz jól ismert, kiemelkedő Petőfi-verset is. A tematikai csomópontok örökérvényű problémák felől közelíti meg Petőfi Sándor alkotói életútját, így kapcsolódva a látogató személyes élethelyzeteihez, problémáihoz is.

 

Az emlékévre a Petőfi Irodalmi Múzeum – többek között – vándorkiállítást tervezett, azzal a céllal, hogy a kiállítás minél többekhez eljusson országhatáron innen és túl.

A megnyitót követően a kiállítás megtekintéséhez előzetes bejelentkezés szükséges a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.
FONTOS!
A bejelentkezés hiányában, nem tudjuk garantálni, hogy az érdeklődők meg tudják tekinteni a kiállítást.