Új otthonra lelt a volt Vörösmarty Mihály Művelődési Ház épületében a Székesfehérvári Balett Színház.

Az épület ünnepélyes átadásán, 2022. augusztus 4-én, csütörtökön köszöntőt mondott dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, Egerházi Attila igazgató, és a tulajdonos Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola képviseletében Rodics Eszter, elnök. 

Népfőiskolánk tematikus, művészeti népfőiskola, így alapvető célkitűzéseink között szerepel a kortárs művészetek, köztük az előadóművészetek támogatása. A volt Vörösmarty Mihály Művelődési Ház 1934 óta adott helyet fontos közművelődési feladatot ellátó intézményeknek, szervezeteknek, és kínált sokszínű és tartalmas kulturális elfoglaltságot fiataloknak, időseknek egyaránt. Működése azonban ellehetetlenült, részben erősen leromlott állapota miatt, ezért egy idő óta üresen állt. Népfőiskolánk pályázott és támogatást nyert el arra a célra, hogy felújítsa, újra életet leheljen az épületbe, és olyan jelentős előadóművészeti társulat számára nyújtson állandó próbatermeket és irodákat, amely évek óta bizonyítja, hogy sikerrel és hűségesen szolgálja a térség kulturális fejlődését.

A Székesfehérvári Balett Színház működésével az a fontos cél valósult meg, hogy más megyei jogú városokhoz hasonlóan Székesfehérvárnak is lett saját, önálló táncszínháza, kortárs balett társulata. A népfőiskola számára Egerházi Attila Harangozó Gyula-díjas táncművész, koreográfus személye garancia arra, hogy az elismerésre méltó szakmai munka méltó körülmények között folytatódik a kimondottan a balettszínház igényei szerint – nettó 210 millió forint támogatás és több mint 70 millió forint önerő biztosításával – felújított épületben.

Forrás: feol.hu