Irodalmi műhellyel ünnepelte a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola a költészet napját
(Sajtóközlemény, 2022. április 12.)
Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola

A magyar költészet napján, 2022. április 11-én irodalmi műhelyt rendezett a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Kápolnásnyéken, a Halász Gedeon eseményközpontban. A Pilinszky-emlékév záróeseményén a nagysikerű Pilinszky 100 alkotói pályázat eredményhirdetésén és a kiemelkedő pályaművekből készült kiállítás megnyitóján túl Hernádi Mária irodalomtörténeti előadása, Örökség Műhely kerekasztal-beszélgetés, Beck Zoltán és Grecsó Krisztián zenés irodalmi pódiumműsora, valamint Vecsei H. Miklós és barátai koncertszínházi előadása várta az érdeklődőket.

 

A 2021 őszén „Mert akkor már tudhatták mindenek, hogy azután az éjszaka csak álom, amit a fénylő valóság követ.” (Pilinszky János: A nap születése) mottóval 4 kategóriában (Pilinszky fotón, filmen, plakáton, képen) meghirdetett, középiskolásoknak szóló pályázatra több mint 60 iskolából mintegy 200 alkotás érkezett, köztük több határon túli diák munkája is. A pályaműveket Nyilasi Antónia grafikusművész, Verebes György Munkácsy-díjas festőművész és Szegedi Csaba szintén Munkácsy-díjas festőművész értékelték. Döntésük alapján 32 alkotó részesült jutalomban, a helyezetteken kívül különdíjakat és dicséreteket is kiosztottak. A legjobb alkotásokból kiállítás is nyílt tegnap, amelyen Rodics Eszter a Népfőiskola elnöke köszöntötte a tehetséges, ifjú alkotókat, és felolvasta Pilinszky Húsvét ünnepéről szóló írását. A tárlat május 25-ig díjmentesen megtekinthető a Halász Gedeon Eseményközpontban.

 

Pilinszky János A nap születése című verses meséjének Nyilasi Antónia által illusztrált kötete tavaly ősszel jelent mega Népfőiskola kiadásában. A kötet bevezető tanulmányát Hernádi Mária irodalomtörténész írta, aki a tegnapi irodalmi műhelyen Pilinszky János verses meséiről tartott nagy sikerű előadást a fiataloknak. Előadásában a középiskolások számára is könnyen érthető, ugyanakkor elgondolkodtató módon szólt olyan, Pilinszky verses meséiben is megjelenő és ma is aktuális témákról, mint a szerelem, magány, harmóniakeresés.

 

Az irodalmi műhely programjának összeállításakor fontos szempont volt, hogy fiatalos, lendületes elemek is helyet kapjanak. Vecsei H. Miklós, Hegedűs Bori, Mihalik Ábel, Novai Gábor és Frimmel Jakab Csoóri Sándor munkássága előtt tisztelegve látványos koncert-színházi előadással érkezett, amely a mai eltávolodás és uniformizálódás ellen keres szenvedélyes és egymásra figyeléssel teli válaszokat. A fiatal művészek látványos előadással, különleges hang- és fénytechnika segítségével varázsolták el a közönséget. Beck Zoli és Grecsó Krisztián a Hoztunk valamit magunkból című zenés irodalmi pódiumműsorukkal érkeztek: két igazán sokszínű ember hívta zenés, időutazós, irodalmi műsorra a vendégeket, akik hatalmas vastapssal köszönték meg a színvonalas produkciót.

Az Örökség Műhely irodalmi kerekasztal-beszélgetésén, melynek moderátora Szmeskó Gábor volt, Hernádi Mária irodalomtörténész, Bobory Zoltán költő, prózaíró, a Vörösmarty-társaság elnöke, Csender Levente József Attila-díjas író, pedagógus és Hafner Zoltán Pilinszky-kutató osztotta meg gondolatait a hallgatósággal. A jóhangulatú és igen tartalmas beszélgetés során szóba került Pilinszky János életművének kultúrtörténeti és líratörténeti beágyazottsága, a centenáriumi ünnepségsorozat pillanatai, a Pilinszky-líra megszólalásmódjainak sajátossága, valamint az életmű utókorra gyakorolt hatása, és természetesen megszólalt a költő is versei és prózái révén.

 

Az irodalmi műhelyen a nap folyamán több mint száz résztvevő tisztelgett Pilinszky János költészete, munkássága, életműve előtt. Fiatalok és idősek egyaránt tartalmasnak ítélték a nap programját, az előadások a művészek visszajelzései alapján is „értő fülekre” találtak.